Prima zi a Black Sea and Balkans Security Forum 2018 a ajuns la final! Încă o dată, forumul organizat de New Strategy Center, alături de Universitatea ”Ovidius” din Constanța și Zona Metropolitană Constanța arată că forumul este un eveniment anual unic ce aduce laolaltă oficiali, academicieni, analiști, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale și experți internaționali pe temele de securitate din regiune.

  

În ceea ce privește combaterea provocărilor financiare pentru Marea Neagră și Balcani, s-a ajuns la un larg consens că e de cea mai mare importanță cooperarea pentru ambele regiuni, având în vedere dispariția treptată a puterii financiare din Europa. Dezbaterea a acoperit implicațiile monedei Euro în regiune și faptul că regulile care odinioară s-au aplicat status quo-ului financiar au devenit acum depășite și nu mai sunt aplicabile. Apariția unei piețe financiare dinamice ridică provocări ce necesită o mai bună înțelegere și adaptare la evoluțiile tehnologice, sociale și politice.

Ultimul panel, cel de-al IV-lea, s-a intitulat „Inițiativa celor Trei Mări și Dezvoltarea Regiunii”, dovedindu-se unul foarte dinamic și o ocazie excelentă pentru New Strategy Center și Centre for Eastern Studies – OSW să lanseze în mod oficial documentul „Apariția unui proiect European. Trei Summit-uri pentru Inițiativa celor Trei Mări”, un document de poziție comun asupra Inițiativei celor Trei Mări, o inițiativă politică și economică care e menită a atrage mai multe investiții în domeniul transportului, energiei și ICT în zona Europei Centrale și de Est.

​Regulile care erau înainte și păreau de neclintit, astăzi nu mai sunt valabile. ​

* Înregistrările sesiunilor deschise sunt disponibile în secțiunea Foto/Video.