New Strategy Center a organizat, în data de 3 septembrie 2019, o dezbatere dedicată provocărilor de securitate în regiunea Mării Negre – “Old and New Challenges for the Security of Black Sea Region” – în cadrul Forumului Economic de la Krynica, Polonia, eveniment anual dedicat securității și cooperării economice în Centrul, Estul și Sud-Estul Europei.

Dl. Dan Neculăescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României,  dl. Mikheil Janelidze, Președinte al Center for European Governance and Economy si fost ministru de Externe al Georgiei, dl. Emmanuel Dupuy, președintele Institut Prospective et Sécurité en Europe (IPSE) din Franța, dl. Mykhailo Gonchar, Președinte al Center for Global Studies “Strategy XXI” din Ucraina și dl. Ryszard Terlecki, vice-președinte al Sejm-ului din Polonia, au participat la dezbaterea moderată de domnul George Scutaru, director pentru dezvoltare din cadrul New Strategy Center.

În cadrul dezbaterii s-au analizat provocările la adresa securității în regiunea Mării Negre, care s-a deteriorat în contextul conflictului ruso-ucrainean și a amenințării iminente de destabilizare a întregii regiuni de către Rusia. Este nevoie de un răspuns coerent si unitar al aliaților pe întreg flancul estic al NATO, de la Marea Baltică la Marea Neagră, si mai ales de creșterea coeziunii între statele aliate în zona Mării Negre. În acest moment, ne confruntăm în regiunea noastră nu doar cu amenințările clasice, de ordin militar, evidente după apariția conflictului armat în Estul Ucrainei, ci și cu o vastă rețea de amenințări hibride. Presiunile politice, atacurile cibernetice, operațiunile de dezinformare sunt încercări ale Rusiei menite sa slăbească statele din regiunea Mării Negre și să submineze coeziunea statelor NATO. Aceste acțiuni de tip hibrid, precum și amenințarea latentă a conflictelor înghețate de lungă durată din regiune, trebui să determine o abordare echilibrată a NATO pe întregul Flancul Estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră.