New Strategy Center a fost prezent, marți, 15 noiembrie,  la conferința internațională „Gândirea Militară Românească”, eveniment dedicat dinamicii de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre,  în contextul războiului din Ucraina. În calitate de partener al conferinței organizate de Statul Major al Apărării,
New Strategy Center a organizat panelul intitulat „Consecințele invaziei ruse în Ucraina pentru Zona Extinsă a Mării Negre”, moderat de MG. (r.) Leonardo Dinu, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center. La acest panel au fost speakeri Generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, Gen. maior Konstantinos Kolokotronis, director al Serviciului de Informații Militar, Grecia,  Gen. lt. (ret.) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, Amb. Cristian Diaconescu, membru al Consiliului Științific al NSC, fost ministru de Externe al României, Silviu Nate, Director al Centrului de Studii Globale al Universității „Lucian Blaga”, Sibiu.


Discuțiile din cadrul panelului s-au concentrat asupra  modului în care invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a afectat ordinea internațională și a mobilizat eforturi impresionate direcționate pentru sprijinirea Ucrainei, din punct de vedere umanitar, economic și militar. Atacul neprovocat al Rusiei a determinat NATO să treacă la măsuri de descurajare și apărare pentru consolidarea posturii și prezenței pe Flancul Estic, unde Zona Extinsă a Mării Negre a dobândit o importanță semnificativă în actualul context. În afara acțiunilor militare propriu-zise, discuțiile au subliniat și importanța mecanismelor de reacție și gestionare a amenințărilor de tip hibrid,  menite sa destabilize statele democratice și sa diminueze suportul pentru Ucraina.