New Strategy Center a lansat joi, 2 septembrie, volumul „Al cincilea cavaler al Apocalipsei și noul M.A.D.”, scris de analistul american Dr. Harlan Ullman, eveniment ce a avut loc la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară.

O analiză inovatoare a noii realități strategice cu care se confruntă în prezent întreaga lume, cartea prezintă o serie de posibile scenarii menite să incite momente de reflecție pentru posibile evoluții în viitor. Postfața este scrisă de Ministrul Apărării Naționale, domnul Nicolae Ciucă, care îl caracterizează pe Harlan Ullman drept “un prieten apropiat României, și un bun cunoscător al realităților din regiunea Mării  Negre, fiind fascinante personalitatea și profunzimea sa intelectuală“.

 

Fiind prima traducere a cărții Dr. Harlan Ullman, ediția în limba română apare la Editura Militară și publicată în România la inițiativa New Strategy Center.

Despre ideea din spatele acestei cărți, Dr. Harlan Ullman relatează că aceasta „a apărut într-o manieră similară cu ideea lui Isaac Newton în momentul în care a văzut mărul căzând din copac. Iar copacul metaforic al acestei cărți a început odată cu atacurile din 11 septembrie, în timp ce mărul a fost conturat la sfârșitul anului 2019, sub forma coronavirisului și a pandemiei”.

Invitați speciali la această lansare au fost domnul Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, dna. Simona Cojocaru, Secretar de stat pentru politici de apărare, Ministerul Apărării Naționale, domnul General-locotenent Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării,  și domnul Adrian Pandea, Directorul Editurii Militare.

 

Doamna Simona Cojocaru a precizat că această carte contribuie în mod cert ca parte la creșterea culturii de securitate pentru publicul interesat de problematica securității și apărării și la o mai bună înțelegere a provocărilor cu care ne confruntăm, mai ales în contextul dificil al pandemiei.

În cadrul lansării,  Generalul-locotenent Daniel Petrescu a evidențiat importanța și actualitatea volumului Dr. Ullman. Conform acestuia, „dincolo de referințele despre viitorul apropiat al Statelor Unite, imaginat de Harlan Ullman, datele pe care se bazează volumul sunt cele ale istoriei, cu evidențierea erorilor strategice ale decidenților americani. Ce frapează însă este corelarea strategiilor formulate cu realitatea actuală și, mai ales, potențială a lumii și aici este meritul New Strategy Center care a sesizat gradul de aplicabilitate al textului și tonalitatea jurnalistică a redării narative.”

Volumul este o lectură de mare relevanță pentru cititorii din România, potrivită nu numai pentru publicul de specialitate, ci și pentru cei care sunt interesați de evoluțiile din sfera relațiilor internaționale, din domeniul tehnologic sau de modul în care noile amenințări pot influența societatea și existența noastră.

Volumul pornește de la ideea că întreaga lume este în prezent amenințată de o nouă realitate strategică. Printr-o analiză concisă și inovatoare a situației actuale, Dr. Harlan Ullman prezintă modul în care diferite elemente perturbatoare, precum guvernarea eșuată sau neperformantă, schimbarea climatică, domeniul cibernetic, rețelele de socializare, terorismul, creșterea datoriilor sau proliferarea dronelor, se întrepătrund și aprofundează diviziunile deja existente la nivelul societății actuale.

Noul volum al Dr. Harlan Ullman este o lectură de mare relevanță pentru cititorii din România, potrivită nu numai pentru publicul de specialitate, ci și pentru cei care sunt interesați de evoluțiile din sfera relațiilor internaționale, din domeniul tehnologic sau de modul în care noile amenințări pot influența societatea și existența noastră.

Ediția în limba română apare la Editura Militară și este prima traducere a cărții Dr. Harlan Ullman, fiind publicată în România la inițiativa New Strategy Center, ca parte a demersurilor noastre de a contribui la creșterea culturii de securitate la nivel național și la o mai bună înțelegere a provocărilor cu care ne confruntăm în contextul dificil al pandemiei.

New Strategy Center mulțumește companiilor Leviatan și Ubitech pentru susținerea acestui proiect.

Dr. Harlan ULLMAN