Security Challenges in the Balkans – Timișoara, 18 iunie 2021

Home / Evenimente / Security Challenges in the Balkans – Timișoara, 18 iunie 2021
Security Challenges in the Balkans – Timișoara, 18 iunie 2021

Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center au organizat vineri, 18 iunie 2021, a cincea ediție a conferinței internaționale „Security Challenges in the Balkans”, eveniment ce subliniază importanța și complexitatea strategică a regiunii.
Deschiderea oficială a evenimentului a beneficiat de participarea dlui Marilen Gabriel Pirtea, Rectorul Universității de Vest din Timișoara, dlui Alin Nica, Președintele Consiliului Județean Timiș, dlui Dominic Fritz, Primarul Municipiului Timișoara și dlui Zoltan Nemeth, Prefectul Județului Timiș. A fost subliniată utilitatea unei platforme de dezbatere de acest tip, care aduce împreună expertiza independentă și instituțională, având în vedere complexitatea contextului geostrategic actual și nevoia de integrare a regiunii Balcanilor în spațiul euro-atlantic. Temele acestei conferințe atrag atenția asupra celor mai stringente provocări de securitate din regiune, de interes nu numai pentru țările balcanice și România, ci și pentru întrega Europă.

Panel I. Emergent Challenges in the Balkans. Building Together a More Resilient Region in the Context of Pandemic Crisis

Primul panel a fost dedicat provocărilor emergente în regiunea Balcanilor și construirea unei regiuni reziliente în contextul pandemiei, fiind moderat de gl.mr.(r) Leonardo Dinu, Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center și avându-i ca speakeri pe dl Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării Naționale, dl Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, dl Christopher Coker, Director al LSE IDEAS, London School of Economics, Marea Britanie, ambasasdorul Cristian Diaconescu, fost Ministru al Afacerilor Externe și Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, dl Emmanuel Dupuy, Președinte Institute for European Perspective and Security, Franța.

Balcanii reprezintă o regiune extrem de complexă din punct de vedere securitar, fiind o zonă de interes și competiție strategică pentru mulți actori externi, precum UE, SUA, Rusia, China și Turcia. Se observă gravitatea amenințărilor din regiune, atât convenționale, cât și neconvenționale, acestea având un potențial destabilizator ridicat. Vulnerabilitățile zonei balcanice au fost exacerbate de criza sanitară și potențate de acțiunile actorilor implicați la nivel regional. De la debutul pandemiei, spațiul cibernetic, intens folosit în această perioadă odată cu mutarea activităților în mediul online, a devenit un mediu incert. Probleme precum crima organizată, traficul de persoane, intensificarea tendințelor naționaliste și fluxurile migratorii în masă s-au amplificat. Aceste demersuri evidențiază faptul că cea mai viabilă soluție pentru stabilizarea zonei balcanice rămâne integrarea în spațiul instituțional euro-atlantic. În acest context, procesul de extindere a Uniunii Europene trebuie încurajat în continuare.


Regiunea Balcanilor este vitală pentru securitatea României și tocmai de aceea, țara noastră contribuie la programele de consolidare a stabilității regionale și sprijină cooperarea regională și ambițiile europene ale acestor țări. În plus, găzduind Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, România poate contribui la construirea unor mecanisme de răspuns robuste la amenințările cu care se confruntă regiunea Balcanilor.

Panel II. Energy Security: New Opportunities to Enhance the Independence of South East Europe

Al doilea panel s-a concentrat pe noile oporunități în domeniul energetic, care pot determina o mai mare independență energetică a regiunii Balcanilor. Tema securității energetice are ample implicații pentru acest spațiu, dependent într-o covârșitoare măsură de sursele energetice din Federația Rusă.

Panelul i-a avut ca speakeri pe dl George Niculescu, Secretar de Stat, Ministerul Energiei, România, dl Alexandru Maximescu, Vicepreședinte Regulatory & Corporate Public Affairs, OMV Petrom, Romania, dl Christian Egenhofer, Associate Senior Research Fellow și șeful Programului pentru Energie, Climat și Mediu, Centre for European Policy Studies (CEPS) – Belgia și dl Laurențiu Pachiu, Vicepreședinte Energy Policy Group, România și dl Claudiu Contanu, Chief Officer Trading & Supply Chain, Rompetrol – KMG International, fiind moderat de dl Claudiu Boțoc, Prodecanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Securitatea energetică a regiunii este puternic afectată de dependența de gazul rusesc, militarizarea Mării Negre și controlul Federației Ruse asupra infrastructurii energetice regionale.
Prin valorificarea potențialului resurselor din Marea Neagră, România are șansa de a deveni un exportator de energie și un actor strategic în acest domeniu, lucru ce ar ajuta la asigurarea independenței energetice a regiunii pe termen lung. Exploatarea acestor resurse este o oportunitate economică majoră și cheia unei tranziții energetice avantajoase. În contextul Pactului Verde European și angajamentul de a atinge neutralitatea climatică până în 2050 la nivel european, aceste eforturi de exploatare și valorificare a gazelor din Marea Neagră trebuie efectuate în cel mai scurt timp. O altă sursă posibilă de energie este cea eoliană, din zona offshore a Mării Negre, cu un potențial ridicat. România poate să devină un exportator important în regiune folosind această formă de energie, cu un impact important si asupra dezvoltării economice a Dobrogei.

Panelul III. EU and NATO enlargement in the Western Balkans and the Impact of Post-Pandemic Challenges

Abordând tema aderării țărilor din Balcanii de Vest la UE și NATO și impactul provocărilor de securitate post-pandemice asupra regiunii, panelul al treilea l-a avut ca moderator pe dl Silviu Rogobete, profesor în cadrul UVT Timișoara. Speakerii panelului au E.S. Ivo Josipovic, fost Președinte al Croației, dl Stanislav Raščan, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe, Slovenia, dna Iulia Matei, Secretar de Stat pentru Afaceri Europene, Ministerul Afacerilor Externe, dl Ian Brzezinski, Senior Fellow, Scowcroft Center for Strategy and Security, Atlantic Council, SUA și dl Dirk Dubois, șeful European Security and Defence College, Belgia.
Instabilitatea Balcanilor de Vest are un efect direct asupra stabilității Europei, importanța finalizării  procesului de integrare a țărilor balcanice în spațiul euro-atlantic fiind astfel incontestabilă. Naționalismul, un stat de drept precar, crima organizată și corupția sunt unele din cele mai periculoase obstacole cu care această regiune se confruntă. Provocările create de pandemia de COVID-19 generează și mai multe obstacole în procesul de integrare a  statelor din Balcani care nu sunt încă  parte a NATO și UE. Din păcate,  UE pare că acum se concentrează mai mult pe problemele sale interne, fără ca statele din Balcanii de Vest să aibă o perspectivă certă a integrării.
 În urma pandemiei, Balcanii de Vest vor fi și mai vulnerabili, motiv pentru care consolidarea rezilienței regionale este de mare importanță în acest moment. În  același timp, nu trebuie omis impactul pe care unii actorii externi, aflați în competiție cu UE și NATO, cum ar fi Rusia și China, îl  au în regiune,  la nivel politic, economic, cât și social.
Panelul IV. Why the Balkans Matter? A Comprehensive Approach  of the Challenges and Opportunities of the South East Europe

Pentru a marca a cincea ediție a conferinței, la inițiativa New Strategy Center și a Universității de Vest, a fost publicat studiul „The Balkans – An Unfinished Business”, o amplă analiză a provocărilor și posibilelor evoluții din regiunea Balcanilor. Lucrarea este rezultatul cooperării dintre New Strategy Center și experți din România, Croația și Bulgaria. Acest volum a fost subiectul celui de-al patrulea panel, moderat de dl ambasador (ret.) Gheorghe Magheru, Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center. Speakeri în cadrul acestui panel au fost chiar unii dintre autorii volumului: dl ambasador (ret.) Doru Costea, Senior Associate Expert, New Strategy Center, dl Yordan Bozhilov, fondator și Președinte al Sofia Security Forum, Bulgaria și dl Sandro Knezović, Senior Research Associate, Institute for Development and International Relations – IRMO, Croația.

Studiul a avut în vedere mai multe perspective asupra problematicii, cum ar fi cele în plan politic, economic, al influențelor străine în regiune, al amenințărilor clasice și hibride, al acțiunilor de tip soft power a unor actori externi.

Panelul V. Economic Development and Digitization in the Context of Pandemic Crisis

Ultimul panel al evenimentului a fost moderat de dl Cosmin Enache, Prorector al Universității de Vest din Timișoara, și i-a avut ca speakeri pe dl Sabin Sărmaș, Președinte al Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor, Camera Deputaților, General-locotenent (ret.) Florian Coldea, Profesor, Academia Națională de Informații, dl Alexandru Rusandu, Global Cybersecurity Services, Atos IT Solutions and Services, dl Bogdan Pătru, Director de politici publice – România și Croația, Mastercard.

A patra revoluție industrială se apropie cu rapiditate exponențială. Regiunea Balcanilor trebuie  să  se adapteze suficient de repede la aceste schimbări, pentru a nu se  confrunta cu riscul de a rămâne în urmă. Panelul a subliniat importanța digitalizării serviciilor publice, un aspect important în dezvoltarea economică și a infrastructurilor critice și pentru  asigurarea stabilității și securității naționale. În acest moment, sectorul privat conduce dezvoltarea tehnologică. Capacitatea statului de a ține pasul cu schimbările tehnologice este o vulnerabilitate strategică, fiind astfel încurajată o cooperare între sectorul public și cel privat. A fost menționat, de asemenea, că regimurile iliberale se folosesc, de asemenea, de accesul la tehnologii avansate pentru a destabiliza statele democratice.

În perioada pandemiei s-a putut observa o intensificare a campaniilor de dezinformare și știrile false atât în România, dar mai ales în zona Balcanilor de Vest. Transformarea digitală a Balcanilor de Vest este o necesitate, având potențialul de a contribui la dezvoltarea economică prin crearea de locuri de muncă, asigurarea unei securități cibernetice cât mai avansate și consolidarea rezilienței.

Organizatorii le mulțumesc partenerilor, speakerilor și participanților pentru sprijin și prezență.
Menționăm că evenimentul a fost organizat în acord cu toate normele actuale de protecție epidemiologică, inclusiv prin realizarea de teste rapide Covid-19 pentru toți participanții.