The New NATO Strategic Concept. How Could the Alliance Be Better Prepared for Future Challenges?

Home / Evenimente / The New NATO Strategic Concept. How Could the Alliance Be Better Prepared for Future Challenges?
The New NATO Strategic Concept. How Could the Alliance Be Better Prepared for Future Challenges?

LSE IDEAS (Marea Britanie), a organizat împreună cu New Strategy Center, Elcano Institute (Spain), Institutul Norvegian de Afaceri Internaționale (NUPI) un eveniment online dedicat noului Concept Strategic al NATO, într-un context marcat de multiple provocări pentru Alianța Nord-Atlantic
Dezbaterea a pus accent pe nevoia unei abordări unitare și integrate a amenințărilor ce vizează regiuni vitale pentru securitatea NATO, începând de la zona arctică, apoi Flancul Estic de la Marea Baltică la Marea Neagră și Mediterana de Est, precum și Flancul Sudic. Noul concept strategic trebuie să reflecte o asemenea abordare, pentru a face față eficient multiplelor provocări clasice și mai ales de tip hibrid.
Dezbaterea a fost moderată de Dr. Antonia Colibășanu, Senior Associate Expert New Strategy Center, și i-a avut pe ca speakeri ambasadorul Cristian Diaconescu, Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, Tom McKane, Senior Visiting Fellow, LSE IDEAS, Dr. Karsten Friis, Coordonatorul grupului de cercetare în apărare și securitate, NUPI, Peter Watkins, Visiting Senior Fellow, LSE IDEAS și Dr. Charles Powell, Directorul Elcano.
Discuțiile au vizat și modul în care NATO și UE vor trebui să coopereze, evoluția relației transatlantice în contextul unor unor subiecte care au generat opinii divergente, cum ar fi acordul AUKUS sau proiectul european de autonomie strategică.
În plus, discuția a abordat și locul pe care îl are reziliența în sarcinile de bază ale Alianței, modul în care eforturile de autonomie strategică europeană pot fi armonizate cu misiunile NATO și ce atitudine trebuie să aibă Alianța față de Rusia sau China.

Program eveniment 6 decembrie 2021